Dynamo
By: Steve • Essay • 524 Words • December 8, 2009 • 792 Views
Essay title: Dynamo
De werking
De dynamo is in staat om mechanische energie om te zetten in elektrische energie, wisselspanning om te zetten in gelijk spanning en de hoeveelheid af te stemmen op de vraag.
Dit verhaal begint bij de rotor.
De rotor
De rotor is het draaiende gedeelte van een dynamo en deze bestaat uit een metalen kern waar een spoel omheen is gewikkeld. De stroom die door deze spoel loopt (de veldstroom) veroorzaakt een magnetisch veld rondom de rotor. Dit magnetisch veld kan in sterkte variŠ»ren door de veldspanning en daarmee de veldstroom aan te passen.
De veldspanning is een gelijkspanning (DC) die er voor zorgt dat de rotor een noord- en een zuidpool krijgt. Deze veldspanning bereikt de rotor door middel van de koolborstels en sleepringen.
De rotor is direct aan de aandrijfpulley bevestigd waardoor deze een roterende beweging gaat maken, vandaar de naam rotor.
De stator
De rotor wordt omringd door een aantal spoelen die bevestigt zijn aan het huis van de dynamo. Deze spoelen worden de stator genoemd.
Als de bekrachtigde rotor ronddraait in de stator zal het magnetisch veld van de rotor, door de spoelen van de stator bewegen. Hierdoor zal er in de stator een wisselspanning (AC) opgewekt worden.
Afhankelijk van de stand van de rotor ten opzichte van de stator zal het magnetisch veld door de statorspoel niet constant zijn. Hierdoor zal op het moment dat de noord- of zuidpool zo dicht mogelijk bij een statorspoel staat, het magnetisch veld door de statorspoel maximaal zijn en daarmee zal ook de opgewekte spanning maximaal zijn. Als de rotor verder draait dan zal het magnetisch veld door de statorspoel afzwakken. Dit afzwakken zal duren totdat de rotor negentig graden is verdraaid. Op dat moment zal er geen wisselend magnetisch veld door de statorspoel zijn en zal er geen spanning worden opgewekt. Als de rotor nu doordraait dan zal de andere pool van de rotor de