Analiza Diagnostic
By: Alina • Essay • 412 Words • May 24, 2010 • 1,190 Views
Analiza Diagnostic
ANALIZA DIAGNOSTIC
Noţiunea de DIAGNOSTIC este împrumutată din domeniul medicinii şi se referă la determinarea cauzelor unei funcţionări normale sau anormale a organismului uman.
Prin analogie, şi în cazul întreprinderii, DIAGNOSTICUL se referă la identificarea simptomelor disfuncţionalităţilor, elaborarea unei terapii, în urma căreia se produce însănătoşirea sau readaptarea întreprinderii la condiţiile de funcţionare normală.
Diagnosticarea activităţii unei întreprinderi se realizează nu numai dacă întreprinderea are probleme în funcţionarea normală. Se poate diagnostica şi activitatea unei întreprinderi care funcţionează bine, în ideea de a-i îmbunătăţi performanţele.
Analiza diagnostic nu se limitează la radiografia şi aprecierea stării diferitelor fenomene, ci constituie o parte organică a gestiunii previzionale, respectiv a managementului firmei.
Analiza diagnostic a unei întreprinderi poate fi realizată de conducerea întreprinderii cu ocazia dării de seamă anuală, de organele specializate ale întreprinderii, de specialişti externi sau de echipe mixte.
În analiza diagnosticului urmează să-şi găsească răspuns probleme ca :
a)- care sânt rezultatele activităţii întreprinderii ?
b)- dacă aceste rezultate sunt satisfăcătoare şi de ce ?
c)- cum au fost obţinute aceste rezultate ?
d)- care sunt performanţele întreprinderii şi obiectivele dorite ?
e)- ce măsuri trebuie întreprinse pentru ca aceste performanţe să ducă la atingerea obiectivelor ?
În diagnosticarea întreprinderii este necesară parcurgerea următoarelor etape :
1 - identificarea problemelor ce trebuie analizate;
2 - stabilirea sistemului informaţional necesar;
3 - analiza şi prezentarea rezultatelor într-un raport în care se reflectă obiective, stări, aprecieri.
De obicei, în funcţie de scop, diagnosticul poate fi limitat la unele probleme sau extins. Acesta din urmă purtând denumirea de „diagnostic global". În cazul diagnosticului global este necesară o analiză de ansamblu a potenţialului economico-financiar a performanţelor realizate.
2.3.1- SISTEMUL DE INDICATORI
În diagnosticarea activităţii unei întreprinderi, un rol deosebit îl are sistemul de indicatori folosiţi în acest sens. Un sistem al indicatorilor operaţionali în analiza diagnostic poate fi prezentat astfel :