Case Alpes
By: Marti • Essay • 1,160 Words • March 3, 2014 • 1,472 Views
Case Alpes
GESTIÓ D'ALIANÇES ESTRATÈGIQUES
Caso 1: ALPES S.A Una propuesta de joint venture
1. Como miembro del consejo de administración: ¿debería CRL seguir adelante con la propuesta de Joint Venture? ¿Por qué sí o por qué no? Argumente adecuadamente sus consideraciones.
Per tal de poder analitzar si aquesta possible Joint Venture es adequada, per Charles River Laboratories, hem d'aprofunditzar en quins son els segments de negoci que CRL tenia en aquell moment. CRL, va ser fundada l'any 1947 per Henry Foster i era el líder mundial en oferta y producció comercial de models d'animals destinats a la investigació dins a laboratoris.
En un moment donat, CRL va trobar un niche de negoci en la producció d'ous LPE, i va decidir comprar SPAFAS arribant així a uns ingressos de més de 25 milions de dollars. Gràcies a aquesta adquisició, CRL va poder internacionalitzar-se arribant a diferents països, això sí mantenint el 80% de la seva producció dintre de continents desenvolupats com Estats Units, Europa o Japó. CRL no volia quedar-se aquí, i va interessar-se per la franquícia Mexicana ALPES S.A.
El temor principal per part del consell de administració de CRL, era el estat governamental del país i de les instal·lacions mexicanes. Era evident que una bona part d'aquestes instal·lacions necessitaven una remodelació urgent, ambdues parts estaven d'acord. Però com es podrien beneficiar les dues parts d'una possible inversió per part de CRL sobre ALPES? En primer moment ALPES demanava una inversió de capital donant a canvi una participació mínima sobre l'empresa. ALPES al ser una empresa orientada al creixement, la possible participació sent accionistes minoritaris va quedar descartada.
Es va proposar fer una joint venture entre les dues empreses, on SPAFAS, filial de CRL, invertiria 2 milions de dòlars en efectiu en una nova empresa conjunta, i ALPES aportaria la seva producció d'ous LPE, a canvi d'un repartiment a parts iguals dels possibles beneficis.
Personalment crec que CRL hauria de seguir amb la proposta de Joint venture, ja capitalitzant la construcció de la nova empresa, aconseguiria un valor afegit que es veuria relaxat a les ja existents instal·lacions mexicanes i juntament amb el know how de CRL, podria equiparar aquestes instal·lacions a les europees més avançades. Juntament amb aquest fet, CRL es beneficiaria automàticament d'un segment de mercat europeu molt important on ALPES ja hi era present (amb més de 2 milions en ventes), i evitaria que ALPES és veiés obligat associar-se amb la seva màxima competència, l'Alemana Lohmann-Tierzuch, filial de PHW dintre la producció d'ous LPE.
Un altre aspecte a tenir en compte, seria que desemborsant una quantitat relativament petita per part de CRL, podria augmentar per 6x EBIT aconseguint uns marges operatius superiors al 30%.
En aquest cas, un dels temors principals d'algun dels membres del consell, era la dificultat organitzativa del Grup IDISA. Interrelacionada per 5 empreses jurídicament independents, podia dificultar les relacions amb CRL, degut al gran nombre de transaccions internes probablement desconegudes entre ALPES i IDISA. Per tal de contra argumentar aquest fet, jo diria que amb qui realment es faran negocis es amb ALPES, i amb les persones que dirigeixen aquesta secció de negoci. Ja es va poder comprovar amb els successius viatges a Mèxic, que la cúpula directiva era ferma i transmetia confiança. Valor indispensable a l'hora de fer negocis.
Són tots els motius exposats en anterioritat, els que em porten a decantar-me per l'opció del SI a formalitzar la Joint Venture entre ALPES i CRL.
CRL al ser una empresa que cotitza a borsa, ha promès un augment d'un 15% y 20% total d'augment de beneficis cada any. Això fa que estigui obligat a buscar nous niches.
CRL compra cota de mercat amb el joint venture,
2. Si fuera Alejandro Romero, ¿Por qué querría participar en esta Joint Venture?¿Existen oportunidades de mercado realistes?¿Què situacions o problemes puede anticipar?
El motiu principal per el qual ALPES estaria interessat en aquesta Joint Venture, es la necessitat urgent d'inversió de capital per tal d'augmentar la producció d'ous LPE i arribar a satisfer l'augment de la demanda. No podia invertir per la seva conta, ja que el cost dels préstecs eren molt alts a Mèxic. CRL, aportaria capital i sobretot un Know How que permetria