Jocurile De Culise Sau Politica De Birou De Amalia Sterescu
By: carmen_albet • Essay • 819 Words • May 10, 2011 • 1,022 Views
Jocurile De Culise Sau Politica De Birou De Amalia Sterescu
Cand eram doar un Junior Manager imi imaginam ca daca am performante bune si am aprecierea sefilor si a echipei, era tot ceea ce imi trebuia ca sa imi cladesc cariera visata in ierarhia corporatiei.
Si desi eram un top performer ca manager, sustineam prin initiative inedite motivarea echipei , ma preocupam constant de eficientizarea proceselor , imbunatateam vizibil procentele de satisfactie a clientilor si raportam silitoare sefului progrese, inovatii, performante greu obtinute – promovarea nu venea.
Altii mai putin performanti si mai putin vizibili, cu roluri mai putin importante – ei , erau cei care castigau intotdeauna postul pe care-l vizam. Cu fiecare lectie de acest gen inocenta mea de junior manager se ducea pe apa sambetei.
Zambesc acum cand imi amintesc cum respingeam principial jocul de culise, influenta directa sau indirecta, lipsa de modestie, politica de aliante, comunicarea netransparenta… Nu m-am schimbat foarte mult insa, odata cu maturizarea mea ca lider si succesul meu in a atinge cam toate treptele in ierarhia corporatista – am invatat ca, daca vrei sa ai succes, chiar daca nu esti talentat in office politics, trebuie sa ai macar minima abilitate de a intui "politica" altora!
Iata un mic ghid de orientare in "labirint":
- Fii vizibil! Sa nu iti creezi falsa asteptare ca daca esti top performer ca manager si ai realizari incomparabil mai mari vs. alti manageri – seful te va remarca si aprecia si ca tot ce trebuie sa faci este sa iti vezi de treaba si sa astepti recunoasterea meritelor tale. Gresit! Seful nu va remarca sau, va observa episodic cate ceva din imensul tau efort. E prea ocupat sa ii remarce pe altii cu care socializeaza intens, care nu omit nici un prilej sa capteze atentia sefului cu idei, proiecte, ceva performante sau feedback pozitiv cerut pe sub mana sau real de la altii; Nu-ti fie teama sa iesi in fata, sa bati la usa sefului si sa-i captezi atentia cu idei, performante ce sustin strategiile sale si ale firmei. Fa din micile sau marile tale victorii un prilej si un proces regulat de impartasire a acestora unei mase cat mai largi din companie!
- Nu ai "avocati" in firma? E timpul sa ii cauti! Care sunt persoanele cu care sefii tai interactioneaza cel mai des? Care e relatia ta de business cu secretara sefului? Care sunt liderii altor departamente care vin in contact cel mai des cu seful tau? Ce clienti iti transmit in mod regulat feedback pozitiv? Cate dintre aceste persoane te cunosc? Cati pot deveni "avocatii" tai si pot vorbi despre realizarile tale? Intretine un proces regulat de intalniri si feedback cu acesti avocati, fiecare actiune a ta va avea si o reactie iar seful va auzi si el cu siguranta si va dori sa afle si mai mult!
- Daca ai ruga o persoana exterioara sa ceara parerea celor din firma despre reputatia ta ca si profesionist, care crezi ca